Verwachtingen

Wat kun je verwachten als je aan de slag gaat met leren op afstand?

Leren op afstand is niet eenvoudig: er zijn enorm veel studies en ervaringsdeskundigen, en nu moet het hele onderwijs in Nederland ineens hiermee aan de slag. Dat betekend dat er veel fout kan gaan, en daarom is het goed om de verwachtingen te temperen. Het is belangrijk om te beseffen dat je niet alles kan compenseren: wees realistisch in je verwachtingen. Bedenk hierbij:

  • Herhalen en bijhouden is ook goed: Geen onderwijs is geen goed idee, dus afstandsleren is dan een goed alternatief in de situatie met corona. Maar bedenk wel dat het ook lastig is om juist dan nieuwe dingen te leren. Iedereen voelt de druk en onrust, en dan is dit misschien niet het moment om het nieuwe onderwerp of hoofdstuk te beginnen. Opdrachten die in het teken staan van herhaling en het bijhouden van nieuwe kennis zijn dan ook echt heel goed.

  • Verlies je niet in tools: De belofte van alle (onderwijs)apps is enorm: de ene is nog beter dan de andere. Hierdoor kun je als docent je compleet verliezen in het uitzoeken, testen en gebruiken van verschillende apps. Kies voor wat je kent, houd het zo praktisch mogelijk en probeer de tijd in de inhoud te steken in plaats van in de vorm.

  • Toetsing op afstand: Wil je echt een proefwerk of tentamen geven op afstand? Het kan en is mogelijk, maar het is vaker geschikt voor formatief dan summatief handelen. Dat betekent niet dat je niet kunt meten waar leerlingen staan: opdrachten beoordelen en voorzien van feedback kan natuurlijk altijd!

  • Het kan niet perfect: wanneer je voor een groep staat weet je: het loopt altijd net iets anders dan de planning was. Dat is ook precies wat jouw les jouw les maakt. Soms komt het door een grapje, een goede vraag van leerlingen/studenten, of juist gewoon door pech. Zo is het online ook: accepteer dat niet alles perfect is en durf gewoon jezelf te zijn (al is dit soms lastig als je jezelf continu ziet in de webcam!)

  • Kopieer! Er zijn heel veel goede instructievideo's te vinden, en misschien is nu wel het moment om deze in te zetten! Kijk eens op video.scholieren.com, waar alles op onderwerp gesorteerd is. Scheelt een hoop tijd en is kwalitatief ook erg goed!

  • Wanneer online? Het gevaar van afstandsleren is dat je altijd beschikbaar bent voor leerlingen/studenten en collega's. Spreek duidelijke tijden af, zo bescherm je elkaar en zorg je dat er geen irritatie of verwarring ontstaat.

Last updated