Leertips

Ook voor leerlingen/studenten is het leren op afstand (online) anders dan normaal. Hieronder enkele tips die je kunt meegeven.

Leer actief Een video kijken of bij een videochat zitten zoals je naar een Netflix serie kijkt, levert weinig op. Het is belangrijk dat leerstof actief wordt verwerkt. Dit kan bijvoorbeeld door een schema maken van de leerstof of jezelf testen door vragen te beantwoorden. Ook kun actief actief aantekeningen maken met de Cornell Methode.

Test jezelf regelmatig De leerstof lezen en jezelf daarover vragen stellen is één van de beste manieren om te leren. Door regelmatig de leerstof te herhalen, vergeet je het minder snel: je hersenen moeten namelijk actief de informatie ophalen uit je geheugen, waardoor je het beter onthoudt.

Een goede manier om dit te doen is bijvoorbeeld flashcards (steekkaarten) gebruiken, zelf toetsvragen maken en die beantwoorden of zelf een quiz maken op een site of app.

Maak een goede planning Structuur is erg belangrijk. Voor het leren is het belangrijk dat je duidelijke doelen stelt, dingen regelmatig herhaald zodat je het minder snel vergeet en na 30 minuten leren pauze neemt. Het is dus het meest effectief om iedere dag een stukje erbij te leren. Daarnaast is het handig om te starten na een vast moment. Bijvoorbeeld: β€˜na het avondeten op maandag,β€― dan ga ik aan mijn Engels huiswerk.’

Je kan niet multitasken Er is thuis veel afleiding. Zorg er dus voor dat je je tijdens het leren volledig concentreert op je huis- of leerwerk. Probeer je leerplek zoveel mogelijk afleidingsvrij te maken: leg je telefoon ver weg en zorg ervoor dat je in een rustige omgeving zit. Merk je dat je moeilijker je concentratie bij de taak kan houden? Houd dan even een korte actieve pauze.

Meer tips Meer tips voor het leren?

Last updated